Znáte to. Nějakou dobu jezdíte kolem nějakého místa, kde stojí hospoda. Zvenku to vypadá nelákavě a říkáte si: „Funguje to? Je to vůbec ještě otevřený?“. Tak tohle se nám dělo poslední 4 roky, co jsme jezdili kolem zájezdního hostince Na Štěpáne v Obříství ve Středočeském kraji. Dneska jsme to ale riskli a cestou z Kokořína jsme odbočili na jejich parkoviště. A dobře jsme udělali!

Obříství je obec nacházející se trase Praha – Mělník (klik na mapu). Tuhle trasu jezdíme něco kolem 4-5 let vždy cestou na Mělník. Vždycky, když jsme odbočovali zkratkou v Obříství za mostem směrem od Mlékojed, jsme po pravé straně míjeli poměrně nenápadnou, až skoro „zašlou“ hospodu jménem Na Štěpáně. Nevěnovali jsme tomu pozornost, protože nebyl důvod. Ale pokaždé mi vzadu v hlavě dloubalo: „Sakra, proč tam pořád parkují ta auta, vždyť to vypadá, že je to zavřený“.. A ejhle, ono ne! Dokonce je to mezi lidmi vyhlášená hospoda, kde prý dobře vaří.

To jsem se samozřejmě dozvěděla až na Facebooku, protože co není na Facebooku, neexistuje :-)) Narazila jsem i na doporučení Lukáše Hejlíka, který sám hospodu navštívil a velice si ji chválil. Ale jak se říká: „Nechval dne před večerem“.

Ve zkratce k interiéru – vejdete dovnitř a dýchne na vás atmosféra poctivý český, s láskou dělaný hospody, která si na nic nehraje. Usadí vás sympatický personál a vy se rozkoukáváte a kocháte se.

První whow efekt v podobě „starteru“

Tak tohle mě dostalo. Žádný máslíčko s chlebem, jako to máte všude. Přivezou vám na kolečkách pěkně čerstvý voňavý chleba a k němu trochu domácí škvarkové pomazánky. Pecka!

Zatím super, tak jedeme dál. Jídelní lístek připravují s ohledem na lokální suroviny a nevymýšlí žádný světový šílenosti. Prostě poctivá domácí česká kuchyně, inspirovaná dávnými recepty, avšak v moderním pojetí.

Bože ta kulajda je luxusní!

Kulajdu miluju! Hlavně v zimě. Je však pravda, že v posledních 3 měsících jsem na ni v hospodách měla fakt pech. Buď byla nedochucená nebo naopak o ničem. Ale tady jsem tak nějak podvědomě cejtila, že by to mohlo klapnout, tak proč ne. Servírování v kameninovém hrnci? No paráda! A velkou pochvalu za výborně udělaný zastřený vejce.

Na Caesar salátu se pozná, jestli kuchař umí

Už to řekl mnohokrát Pohlreich, říkám to i já. Caesar salát je extrémně jednoduchý pokrm, avšak špatné suroviny ho dokážou zabít! Opět mě tento podnik utvrdil, že to jde! A že taky umí. Nechyběly ani ančovičky v dresingu, které mnohdy v restauracích prostě nedávají a to je škoda. Salát díky nim chytne specifickou chuť! A dobrá zpráva nakonec: Kuře nebylo vysušené!

Ondra se nechal zlákat na burger!

Můj muž je posedlý burgery a tak ani tady neotálel a do jednoho se pustil! Na mém Instagramu ve Stories jsem natočila video, jak mu kape šťáva po bradě a chrochtá si! Housku bych já osobně ocenila radši domácí, než tu na oko kupovanou prefabrikovanou, ale kvalita masa, jeho ochucení a super kombinace glazované cibulky, vypečené slaniny a dobře ochucené majozény zařídila svoje.

Velký výběr nápojů, super pivo i opravdová malinovka

A když říkám opravdová, tak myslím ručně dělaná. A vypadá to krásně. A ta chuť? Lepší, než ta klasická točená.

Až se najíte, běžte se pomazlit s kozičkami

Myslím jako se zvířátky :)) Za hostincem se nachází místní mini ZOO, kde najdete králíky, kuřata, ovce, kozy, slepice i poníka. V létě to tady bude paráda!

Co říct na závěr?

Jsme blbci, že jsme tak dlouho otáleli s návštěvou! Tady se skvěle najíte, napijete, odpočinete a můžete pokračovat zase dál. Zájezdní hostinec Na Štěpáně v Obříství rozhodně nepatří mezi obyč. standard. Nenechte se zmást ne příliš sexy vzhledem zvenčí, uvnitř se totiž nachází opravdový poklad.